Predsjednik Sabora primio Odbor za europsko usklađivanje turske Velike nacionalne skupštine

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić je s izaslanstvom Odbora za europsko usklađivanje turske Velike nacionalne skupštine, koje u sklopu radnog posjeta Republici Hrvatskoj predvodi njegov predsjednik Yaşar Yakiş, razgovarao o bilateralnim odnosima i proširenju Europske unije i NATO-a.

U razgovoru je obostrano izražen visok stupanj zadovoljstva bilateralnim odnosima, koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja, a suradnja između dvije države se uspješno odvija na regionalnom planu te u okviru međunarodnih organizacija. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić je predsjednika Odbora za europsko usklađivanje Yaşara Yakişa detaljno izvijestio o tijeku usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim te o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske s Europskom unijom i Odbora za europske integracije.

Predsjednik turskog Odbora za europsko usklađivanje Yaşar Yakiş pozdravio je napredak Hrvatske u pregovorima s EU izrazivši nadu da će ih Hrvatska i zaključiti do kraja 2009. godine. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom koju njegov odbor ima sa saborskim Odborom za europske integracije. Zadovoljstvo je izrazio i skorim ulaskom Hrvatske u NATO jer je i osobno podržao jednoglasno usvojenu rezoluciju turskog parlamenta iz 2004. godine s tim u vezi.

Na kraju razgovora predsjednik Hrvatskog sabora je pozvao predsjednika Velike nacionalne skupštine Republike Turske Köksala Toptana da dođe u što skoriji posjet Hrvatskoj.
 

Author: Ured predsjednika Sabora