Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao u Kijevu s predsjednikom Vrhovne Rade Volodimirom Lytvynom

Kijev - Hrvatska mora razmisliti o promjeni viznog režima, posebice nakon izvrsnih iskustava protekle turističke sezone kad su ukinute vize za ukrajinske turiste, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Kijevu nakon sastanka s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Volodimirom Lytvynom.

"Broj ukrajinskih turista u Hrvatskoj u ljeto 2009. povećao se 20 posto", rekao je Bebić i naglasio kako "moramo preispitati režim viza i ukloniti prepreke brojnim Ukrajincima koji žele doći u Hrvatsku". "Ja ću se zalagati da Hrvatska turistička zajednica otvori ured u Kijevu", rekao je Bebić koji na poziv Lytvyna boravi u posjetu Ukrajini.

Lytvyn je Bebiću rekao kako Ukrajina proučava hrvatsko iskustvo u pregovorima s Europskom unijom, a "zanima nas i vaše iskustvo u organizaciji turizma". Za razliku od Hrvatske koja je članica NATO-a, u Ukrajini je ulazak u NATO veoma složeno pitanje, rekao je predsjednik Vrhovne Rade Lytvyn i objasnio kako se svaka vladajuća garnitura zalaže za približavanje EU-u i NATO-u, a kad ode s vlasti, promijeni mišljenje. Ni javnost nije pretjerano sklona NATO-u, rekao je i objasnio kako je "Ukrajincima teško shvatiti gubitak vojne moći nakon pada SSSR-a". Osim toga, rekao je, i Europska unija zalaže se za što bolje odnose Ukrajine s Rusijom, kako bi se izbjegli energetski problemi koji su obilježili prethodne zime.

Predsjednik Sabora ponudio je Ukrajini svaku hrvatsku pomoć i razmjenu iskustava u vezi s približavanjem Europskoj uniji, a spomenuo je i interes hrvatskih tvrtki za angažman u organizaciji europskoga nogometnog prvenstva koje će se 2012. održati u Ukrajini i Poljskoj. Hrvatska tvrtka IGH već je angažirana na gradnji aerodroma u Donjecku.

Dvije zemlje povezuju u ovome trenutku dvije okolnosti, želja za ulaskom u Europsku uniju i skori predsjednički izbori, rekao je u razgovoru s Bebićem potpredsjednik ukrajinske vlade Hrihorij Nemirija i dodao kako je Ukrajini veoma drago što je prekinuta blokada hrvatskih pristupnih pregovora.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina