Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao u parlamentu sa sindikalnim vođama

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je sindikalne predstavnike Anu Knežević, Krešimira Severa, Ozrena Matijaševića i Damira Jakuša, koji su ga izvijestili o zahtjevima sindikata u vezi s izmjenama Zakona o radu, koji je upravo u saborskoj proceduri.

Glavna primjedba predstavnika sindikata odnosila se na zakonske odredbe kojima se, u okviru prilagodbe smjernicama Europske unije, regulira rad na određeno vrijeme. Iznijeli su podatke o tome kako je rad na određeno vrijeme u Hrvatskoj postao pravilo, umjesto da bude izuzetak. Sindikalni su predstavnici predsjednika Sabora obavijestili kako su uputili vlastiti amandman na aktualni prijedlog Zakona o radu i traže da se zakonom spriječe zloupotrebe od strane poslodavaca.

Predsjednik Sabora sindikalne je predstavnike izvijestio da će se o Zakonu o radu u Saboru raspravljati sljedećeg tjedna, a prihvatio je i njihov zahtjev da predstavnici sindikalnih središnjica raspravu mogu slušati s galerije Velike vijećnice Hrvatskog sabora.

Istaknuvši važnost usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim, poimence Zakona o radu, kako bi se privremeno zatvorilo i 19. pregovaračko poglavlje, podržao je nastavak pregovora sindikata i poslodavaca kako bi se postigao dogovor koji će dugoročno biti prihvatljiv za obje strane, dok vlada u tom procesu može imati isključivo posredničku ulogu.

Na kraju razgovora predsjednik Sabora Luka Bebić i sindikalni predstavnici Ana Knežević, Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Damir Jakuš suglasili su se kako u Hrvatskoj nije u dovoljnoj mjeri osigurana pravna sigurnost kao preduvjet za pozitivnu poduzetničku klimu, koja bi omogućila snažnije zapošljavanje i jačanje hrvatskog gospodarstva.

Author: Ured predsjednika Sabora