Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio veleposlanika Republike Čile Alberta Sepúlvedea u nastupni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Čile u Republici Hrvatskoj Alberta Sepúlvedea s kojim je razgovarao o ukupnim bilateralnim odnosima.

U razgovoru je izražena želja za daljnjim jačanjem tradicionalno prijateljskih odnosa Hrvatske i Čilea prije svega na području gospodarstva, turizma, kulture i znanosti. Istaknuta je važna uloga koju u tome ima parlamentarna suradnja, te podržan daljnji razvoj suradnje hrvatskog i čileanskog parlamenta, koja se do sada uspješno razvijala na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Sabora i čileanski veleposlanik suglasili su se da bitnu ulogu u povezivanju dviju inače geografski udaljenih zemalja imaju čileanski Hrvati. Predsjednik Sabora Bebić predložio je da se institucionalizira suradnja s čileanskim Hrvatima koji imaju veliki utjecaj u svim sferama čileanskog društva, jer smatra da bi intenzivniji kontakti i razmjena mišljenja pridonijeli i boljoj ukupnoj suradnji Hrvatske i Čilea, prije svega na području gospodarstva. U kontekstu jačanja veza razgovaralo se i o predstojećem pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, s kojom Čile ima razvijenu suradnju na temelju više sporazuma.

Author: Ured predsjednika Sabora