Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davida Blunta

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Davida Blunta.

Predsjednik Bebić je odnose Hrvatske i Velike Britanije ocijenio kao dobre i prijateljske, te je podsjetio na to kako je Hrvatska upravo u vrijeme predsjedanja Velike Britanije Europskom unijom započela pretpristupne pregovore. Istaknuo je kako britanski veleposlanik dolazi na mandat u Hrvatsku u vrijeme intenzivnih razgovora Hrvatske oko pristupanja Europskoj uniji i u dinamičnoj fazi procesa njezinog ulaska u NATO. Izrazio je i zadovoljstvo što se upravo danas u Hrvatskom saboru održava Konferencija o reformi javne uprave koju zajednički organiziraju Središnji državni ured za upravu i britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Zahvalivši na toplim riječima dobrodošlice i na gostoprimstvu Hrvatskog sabora za održavanje Konferencije o javnoj upravi, britanski je veleposlanik Blunt istaknuo kako Velika Britanija želi da priključenje Hrvatske Europskoj uniji bude uspješno, a reforma javne uprave je u tom pogledu vrlo bitna. Istaknuo je i kako Velika Britanija podržava što skoriji ulazak Hrvatske u EU te smatra da proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma nije nužan za hrvatsko članstvo u Uniji. „Ključno je da Hrvatska učini ono što je potrebno“ kako bi ispunila kriterije koje postavljaju Europska komisija i 27 država članica, naglasio je veleposlanik Blunt izrazivši spremnost Velike Britanije da u tom procesu pruži stručnu i drugu pomoć, a ne samo podršku. U vezi s time je rekao kako Velika Britanija snažno radi na proširenju Strateškog partnerstva između Hrvatske i Velike Britanije.

Govoreći o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u britanski je veleposlanik dao čvrsta uvjeravanja da će to, sukladno proceduri u britanskom parlamentu, biti obavljeno uskoro. Pohvalio je i dobru suradnju s Hrvatskom u vojnim pitanjima, posebice veliki angažman HV-a u misijama očuvanja mira u svijetu kao i visoki stupanj profesionalnosti pripadnika HV-a.
 

Author: Ured predsjednika Sabora