Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sazvao 5. sjednicu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sazvao je danas novu plenarnu sjednicu Sabora koja će se održati tijekom lipnja i srpnja. Nakon današnjih konzultacija s Predsjedništvom Sabora i klubovima zastupnika o novoj sjednici, predsjednik Sabora objavio je dane u koje je sjednica sazvana te prijedlog dnevnog reda.

Nova sjednica održat će se od 17. lipnja do 15. srpnja. Predloženi dnevni red trenutačno sadrži 41 točku. Među njima je i trinaest akata koji su u planu za usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije. Tijekom održavanja sjednice očekuju se i dopune dnevnog reda.

Predsjednik Sabora izvijestio je kako je Sabor u pogledu donošenja europskih zakona imao plan za četiri tromjesečja. Do sada je u proceduri 46 europskih zakona - 38 ih je doneseno, sedam ih je u prvom čitanju, a o jednom prijedlogu zakona provedena je rasprava, ali ne i glasovanje. Uz zakone koji su do sada uvršteni na dnevni red, u sljedećih mjesec dana očekuje ih se još dvadesetak. Do 15. srpnja u proceduri će biti oko osamdeset europskih zakona, koliko je i bilo planirano, rekao je Bebić. Većina prijedloga zakona bit će usvojena, a oni koji su u prvom čitanju, bit će prebačeni u treće tromjesečje. Do kraja godine Sabor bi trebao donijeti 121 europski zakon. 

Nakon aktualnog prijepodneva, prva rasprava pete plenarne sjednice trebala bi biti o Prijedlogu strategije suzbijanja korupcije. Zaključenje sjednice očekuje se u utorak, 15. srpnja, u skladu s ustavnim rokom za ljetni prekid zasjedanja Sabora, no bude li potrebno, predsjednik Sabora najavio je mogućnost sazivanja izvanredne sjednice 16. i 17. srpnja.

Author: Internet redakcija