Predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica SABA Vesna Čulinović Konstantinović o 65. obljetnici 1. zasjedanja ZAVNOH-a i proslavi Dana antifašističke borbe

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predstavnike Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) kako bi se dogovorili o proslavama 65. obljetnice 1. zasjedanja ZAVNOH-a i Dana antifašističke borbe. 

Bebić i predsjednica SABA Vesna Čulinović-Konstantinović izvijestili su na konferenciji za novinare da će se proslava obljetnice ZAVNOH-a održati 16. lipnja u Otočcu, dva dana nakon same obljetnice.Naglasili su da je ZAVNOH značio nastavak kontinuiteta hrvatske državnosti i donio važne odluke, poput onih o pripajanju matičnoj državi hrvatskih krajeva pod talijanskom okupacijom. 

Izvijestili su i da će se proslava Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, održati u šumi Brezovica kraj Siska pod pokroviteljstvom Vlade, a toj bi proslavi trebali nazočiti Bebić, predsjednik države Stjepan Mesić i predstavnici Vlade. Bebić je naglasio da se Hrvatska na taj dan prisjeća osnutka Prvog sisačkog odreda, koji predstavlja prvi organizirani otpor fašizmu u Europi, a podsjetio je i da borba protiv fašističke ideologije seže do Labinske Republike, 20-ih godina prošlog stoljeća.


Izvijestio je kako je formiran zajednički odbor za obnovu kuće u Topuskom u kojoj je 1944. održano 3. zasjedanje ZAVNOH-a, a koja je porušena u ratu. Priznao je da do sada nije napravljeno ništa na poboljšanju materijalnog statusa boraca NOB-a, koje je borcima obećano još lani, ali i najavio da će od nadležnih ministarstava zatražiti izradu zakonskih tekstova kojima će se ispuniti ta, kako je rekao, moralna i civilizacijska obveza.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina