Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić se u Münchenu susreo s bavarskom ministricom za savezne i europske poslove Emiliom Müller

München - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao je s bavarskom ministricom za savezne i europske poslove Emiliom Müller o napretku pristupnih pregovora s EU, dajući do znanja da jedino što Hrvatska očekuje jest da ima isti tretman kao i sve prethodne zemlje kandidatkinje. 

"Iscrpno sam izvijestio o našem putu u EU i preprekama s kojima se suočavamo. Istaknuo sam da ne želimo nikakve presedane u pogledu Hrvatske", izjavio je Bebić dodajući da bi mogući presedani ili izuzeci u pogledu Hrvatske predstavljali negativan primjer za buduća proširenja. Bebić je, kao i prethodnoga dana kada je razgovarao s predsjednicom pokrajinskog parlamenta Barbarom Stamm, podsjetio da Slovenija nije imala riješeno granično pitanje kada je ulazila u EU, a sada tim bilateralnim sporom ucjenjuje Hrvatsku. 

Müller je iskazala razumijevanje za hrvatsko stajalište i pozdravila gotovo jednoglasnu odluku Sabora o prihvaćanju prijedloga Ollija Rehna i europske 'trojke' o razrješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Bebić i Müller također su dotaknuli neke od važnijih problema za Hrvatsku, poput brodogradnje, djelotvornosti pravosuđa u borbi protiv organiziranoga kriminala te ribarstva. O potonjem je, kako je rekao Bebić, bilo dosta riječi jer je Bavarska iznimno zainteresirana za ekološku dimenziju kada se radi o poljoprivredi i ribarstvu. "Hrvatska je zbog dugoročne zaštite Jadrana spremna izuzeti dijelove vlastitoga teritorijalnog mora od izlova", rekao je prvi čovjek Hrvatskog sabora. Taj stav je naišao na odobravanje bavarske strane.

Bebić je susretom s ministricom Müller završio svoj dvodnevni uzvratni službeni posjet Slobodnoj državi Bavarskoj koju će uskoro posjetiti predsjednik Stjepan Mesić, dok se u Zagrebu očekuje predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina