Predsjednik Sabora Vladimir Šeks: Značaj parlamentarnog nadzora nad sigurnosnim strukturama u sklopu pristupa EU-u i NATO-u

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obratio se pozdravnim govorom članovima Zajedničke komisije za obrambenu i sigurnosnu politiku i nadzor nad radom obrambenih i sigurnosnih struktura na razini Bosne i Hercegovine koji su se u sklopu dvodnevnog radnog posjeta Republici Hrvatskoj susreli s članovima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Predsjednik Sabora je u govoru istaknuo važnost razvijanja međuparlamentarne suradnje i na razini odbora jer ona u znatnoj mjeri pridonosi uspostavi tješnjih bilateralnih odnosa, ali i služi korisnoj razmjeni iskustava te prijenosu znanja. To je tim važnije u tijeku priprema za priključenje EU-u i NATO-u. Predsjednik Šeks je izrazio punu i otvorenu spremnost Republike Hrvatske da susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini pomogne kako bi što prije ostvarila svoje vanjskopolitičke ciljeve s obzirom na euroatlantske integracije.

Proces uključivanja u EU i NATO nameće potrebu kontinuiranog i intenzivnog osposobljavanja sustava nacionalne sigurnosti, a to podrazumijeva i učinkovit parlamentarni nadzor, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora naglasivši kako jedino modernizirane i visoko osposobljene sigurnosne strukture mogu biti jamac mira i stabilnosti.
 

Author: Ured predsjednika Sabora