Posjet ruskog ministra vanjskih poslova predsjedniku Sabora Vladimira Šeksa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja V. Lavrova u sklopu njegovog radnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Izrazivši zadovoljstvo što je u okviru turneje po jugoistočnoj Europi odlučio posjetiti i Hrvatsku predsjednik Sabora je visoko ocijenio dostignutu razinu bilateralnih odnosa. Istaknuo je spremnost Hrvatske za nastavak te daljnje intenziviranje političkog dijaloga na svim razinama, posebice u okviru već razvijene parlamentarne suradnje. Predsjednik Hrvatskog sabora je ruskog ministra vanjskih poslova obavijestio o izjavi kojom će sve hrvatske parlamentarne stranke uoči sastanka Europskog vijeća 17. prosinca ove godine pružiti potporu što skorijem ulasku Republike Hrvatske u EU kao i utvrđivanju datuma početka pregovora. Predsjednik Šeks je ministra Lavrova izvijestio i o tijeku rasprave o projektu „Družba Adria“ koja se prije dva dana vodila u Hrvatskom saboru istaknuvši kako parlamentarna većina smatra da prije glasovanja o eventualnom povlačenju Republike Hrvatske iz projekta treba pričekati izradu stručne studije o utjecaju projekta na okoliš, a to stajalište zastupa i dio oporbe. Ministru vanjskih poslova je dao jamstva da će se s hrvatske strane pošteno i korektno procijeniti što „Družba Adria“ znači za Hrvatsku u ekološkom, gospodarskom i političkom smislu.

Ruski se ministar vanjskih poslova suglasio da su parlamentarni odnosi jedan od najvažnijih temelja bilateralnih odnosa s obzirom na to da parlamenti vladama moraju pružiti potporu usvajanjem njenih prijedloga i ratifikacijom sporazuma. U odnosima između Hrvatske i Rusije poseban je značaj pridao gospodarstvu. Ministar Lavrov je izrazio zainteresiranosti Rusije za što skoriji početak realizacije projekta „Družba Adria“, no istodobno je rekao kako Rusija razumije rasprave koje se u Hrvatskoj vode u vezi s mogućim utjecajem tog projekta na okoliš. Ujedno je iznio mišljenje da bi realizacija projekta „Družba Adria“ ojačala poziciju Hrvatske u Europskoj uniji. Ruski je ministar vanjskih poslova izrazio zadovoljstvo odnosima koje Hrvatska ima sa zemljama u ovom dijelu Europe, naročito njenim stavom da europska perspektiva treba biti otvorena i za te države.
 

Author: Ured predsjednika Sabora