Predsjednik Sabora Šeks čestitao predsjedniku Vlade Sanaderu u povodu odluke Europskog vijeća o datumu početka pregovora s EU-om

Zagreb - U povodu odluke Europskog vijeća o otpočinjanju pregovora Republike Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji  sa 17. ožujkom 2005., predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je čestitao hrvatskom premijeru dr. Ivi Sanaderu i svim građanima Republike Hrvatske, te je dao svoju ocjenu i viđenje odluke Europskog vijeća. 

«Jučerašnja odluka Europskog vijeća o određivanju 17. ožujka sljedeće godine  datumom  početka pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji značajno je priznanje je Hrvatskoj i svim njenim građanima za ukupan napredak postignut u dostizanju demokratskih i civilizacijskih standarda.

Ova odluka odražava  jedan pozitivan kontinuitet u prepoznavanju i valoriziranju svega onoga što je Hrvatska činila i što čini na svom putu prema europskoj Uniji. 

Istodobno ta nas odluka, jednako kao i prethodni pozitivan Avis Europske komisije, potom lipanjska odluka Europskog vijeća kojom se potvrdilo mišljenje Europske komisije obvezuje i potiče da zrelo, ozbiljno i dosljedno kao i do sada nastavimo s započetim reformskim procesima. 

Hrvatska će vlada u tome imati punu podršku Sabora i njegovih zastupnika. Pokazali smo to jedinstvom u pogledu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva, ali i u ključnim trenucima kao što su bili dani uoči ovog sastanka Europskog vijeća kada su sve parlamentarne stranke jedinstveno potpisale zajedničku izjavu za početak pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Držim kako je jučerašnjom odlukom Europskog vijeća postignut jedan od najznačajnijih uspjeha hrvatske politike, koji spada u rang najznačajnijih međunarodnih dostignuća kao što su bili međunarodno priznanje Republike Hrvatske, članstvo u Ujedinjenim narodima i članstvo u Vijeću Europe. 

Ovu odluku smatram krunom uspjeha  svih nas koji smo se zalagali za proeuropsku politiku i koji smatramo ulazak u europsku obitelj razvijenih i slobodnih država vitalnim nacionalnim ciljem.»
 

Author: Ured predsjednika Sabora