Čestitka predsjednika Sabora Vladimira Šeksa povodom božićnih i novogodišnjih blagdana

Zagreb - U čestitci državljanima Republike Hrvatske povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je uputio poruku sljedećeg sadržaja:

“Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske,
 
svečano i radosno ozračje predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana ispunjava veseljem, toplinom i prije svega nadom u bolje sutra.
 
Ovu, 2004. godinu, upamtit ćemo po iznimno značajnim dostignućima koja su potvrdila međunarodni ugled Hrvatske i njenu proeuropsku orijentaciju. Prošlotjedna odluka Europskog vijeća o 17. ožujku 2005. godine kao datumu početka pregovora kruna je uspjeha svih nas koji smo se zauzimali za pripadnost Hrvatske europskoj obitelji demokratskih i ravnopravnih država, no to je ujedno i dodatni poticaj za odlučan nastavak svih do sada pokrenutih reformi. Upravo je vaša volja, izražena na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, dala snažan zamah pozitivnim pomacima koji su učvrstili temelje daljnjeg razvoja moderne i napredne države primjerene potrebama i željama vlastitih građana.
 
Pripreme za članstvo u Europskoj uniji su prije svega dugotrajni i dubinski proces kroz koji prolazi cijelo društvo. Njime su obuhvaćeni i svi građani Republike Hrvatske koji će od članstva u Europskoj uniji dugoročno imati i najviše koristi. Potvrđuju to iskustva te zadovoljstvo svih novo primljenih članica. No, da bi bile uspješne, reforme moraju biti dosljedno provedene i istinski prihvaćene. Tolerancija, spremnost da se poslušaju i uvaže drugačiji stavovi, argumentirano iznošenje vlastitih ideja i prihvaćanje kompromisa nisu samo postulati parlamentarne demokracije, već i prije svega mehanizam funkcioniranja u Europskoj uniji te jedini prihvatljivi način razmišljanja u civiliziranom svijetu.

Neka Vas stoga predstojeći blagdani inspiriraju ljubavlju, entuzijazmom i razumijevanjem! Vama, Vašim obiteljima i bližnjima želim čestit i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu Novu godinu!”

Božićnu i novogodišnju čestitku predsjednik Sabora je uputio i nadbiskupu zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću te apostolskom nunciju msgr. Franciscu-Javieru Lozanu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora