Predsjednik Sabora: Zaštita izbjeglica jedna od temeljnih međunarodno-pravnih i moralnih obveza svih država svijeta

Zagreb - Pozdravljajući sudionike okruglog stola organiziranog u Hrvatskom saboru povodom predstavljanja hrvatskog izdanja priručnika za parlamentarce „Zaštita izbjeglica – vodič za međunarodno izbjegličko pravo“ predsjednik Sabora Vladimir Šeks je istaknuo da je „zaštita izbjeglica jedna od temeljnih međunarodno-pravnih, ali i prije svega moralnih obveza svih država svijeta.“

Zahvalivši UNHCR-u, koji je za vrijeme i nakon Domovinskog rata pomogao Republici Hrvatskoj u zbrinjavanju stotina tisuća prognanika i izbjeglica, predsjednik Šeks je rekao kako Hrvatska danas zaključuje ovo poglavlje, čemu je u znatnoj mjeri pridonijela proaktivna politika Vlade Republike Hrvatske. Naglasivši kako je pitanje povratka izbjeglica u Republici Hrvatskoj danas u prvom  redu financijsko, a ne političko pitanje, predsjednik Sabora je ukazao i na nužnost stvaranja uvjeta za ostanak povratnika.

Predsjednik Vladimir Šeks je na kraju izrazio uvjerenje da će priručnik o zaštiti izbjeglica pridonijeti boljem razumijevanju izbjegličke problematike i lakšem snalaženju u međunarodnopravnim aktima koji reguliraju prava i zaštitu izbjeglica. Istaknuo je da upravo parlamentarni zastupnici moraju preuzeti vodstvo u širenju tolerancije u pogledu poštivanja ljudskih prava, te se uvijek bespoštedno i svesrdno zauzimati za provedbu međunarodnih standarda i njihovo prenošenje u domaće zakonodavstvo. Sudionike Okruglog stola predsjednik Hrvatskog sabora je pozvao da im priručnik „Zaštita izbjeglica – vodič za međunarodno izbjegličko pravo“ bude poticaj za očuvanje i promicanje vrijednosti koje su, između ostalog, zajamčene Ustavom Republike Hrvatske.

Priručnik „Zaštita izbjeglica – vodič za međunarodno izbjegličko pravo“ u hrvatskom prijevodu objavljen je u izdanju Ureda UNHCR-a i Međuparlamentarne unije (IPU).
 

Author: Ured predsjednika Sabora