Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio povjerenika Europske komisije za proširenje Güntera Verheugena

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je povjerenika Europske komisije za proširenje Güntera Verheugena.

Izrazivši zadovoljstvo što je Europska komisija pod vodstvom povjerenika Verheugena donijela Pretpristupnu strategiju kao i uvjerenje da će ona pridonijeti procesu priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik Sabora je strategiju pozitivno ocijenio kao dobar i sveobuhvatan okvir za daljnje intenziviranje hrvatskih priprema za EU. Predsjednik Šeks je povjerenika izvijestio da Hrvatski sabor ubrzano radi na imenovanju svojih predstavnika u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU i RH. S posebnim je zadovoljstvom istaknuo kako je većina zakona, koji su morali biti prilagođeni zakonodavstvu Europske unije, usvojena jednoglasno zahvaljujući jedinstvenom stajalištu parlamentarnih stranaka da je članstvo Republike Hrvatske u EU strateški cilj od nacionalne važnosti.

Europski povjerenik Günter Verheugen je izrazio uvjerenje da Hrvatska pripada Europi po svojoj povijesti, kulturi, podneblju i duhu ljudi kao i to da je već na samom početku dobro pripremljena za nastavak procesa pridruživanja, što je posebno bitno za trenutak u kojem se odvijaju hrvatske pripreme za članstvo u EU. Pohvalivši Hrvatsku jer se vlastitim naporima uspjela izdvojiti iz regije koja ju okružuje i time pridonijela njenoj stabilnosti, povjerenik Verheugen je istaknuo da je Republika Hrvatska zbog svog pozitivnog primjera potrebna Europskoj uniji koliko i Europska unija Republici Hrvatskoj. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora