Predsjednik Sabora zahvalio britanskim kolegama na dovršetku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uputio je predsjedniku Gornjeg doma britanskog parlamenta Lordu Falconeru of Thorotonu i predsjedniku Zastupničkog doma Michaelu J. Martinu pismo u kojem izražava zadovoljstvo današnjim dovršetkom procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske s Europskom unijom u oba doma britanskoga parlamenta. 

Nadalje, u pismu se ističe kako potvrda sporazuma predstavlja jasan primjer odnosa u usponu između dviju zemalja, kao i dobar temelj za dodatno intenziviranje suradnje između dvaju parlamenata. Predsjednik Šeks podsjeća kako je Republika Hrvatska, nakon dobivanja statusa kandidata za članstvo 18. lipnja o.g. i određivanja termina početka pregovora između RH i EU za početak 2005. godine, ušla u novu fazu odnosa s Europskom unijom. S tim u svezi, odluka parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva predstavlja dodatni poticaj Hrvatskoj na putu prema konačnom punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Zbog svega iznesenog, predsjednik Šeks naglašava kako Republika Hrvatska iznimno cijeni potporu koju nam  je ovom odlukom pružilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Zaključno, u pismu se navodi da će Hrvatski sabor u razdoblju što slijedi i dodatno pojačati svoj rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s acquis communautaireom te nastaviti provoditi sve ostale reformske aktivnosti potrebne za stjecanje punopravnog članstva u EU.
 

Author: Ured predsjednika Sabora