Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u Jasenovcu naglasio potrebu bezuvjetne osude zla

Jasenovac - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks bio je nazočan u ponedjeljak na otvorenju novog stalnog postava Memorijalnog muzeja i Obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovac. Uz najviše predstavnike hrvatskih državnih vlasti na otvorenju su bili nazočni i preživjeli logoraši, predstavnici političkih stranaka, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u svome je govoru istaknuo da je jasenovački koncentracijski logor stravično svjedočanstvo ustaških zločina, preteška i neizbrisiva ljaga koja je okarakterizirala ustaški režim kao režim zla i neljudskosti. "Ubijali su Židove samo zato što su bili Židovi, Srbe samo zato što su bili Srbi, Rome zato što su bili Romi, ubijali su i mnoge Hrvate samo zato što su bili antifašisti, što su se suprotstavili kvislinškome vazalstvu i ustaškom režimu. I današnja Republika Hrvatska", poručio je Šeks, "kao i vodeći sudionici njezina političkog života, svjesni su nužnosti bezuvjetnog poštovanja vrijednosti demokratskih načela." 

"Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo sve oblike ekstremizma, radikalizma, nacionalne i vjerske nesnošljivosti i ksenofobije bez obzira na njihove izvore i nositelje. Hrvatski je sabor, izražavajući stajališta hrvatskog naroda i ostalih građana Republike Hrvatske, dosljedno i stalno zastupao i zastupat će načela pluralističke demokracije, ravnopravnosti, poštovanja ljudskih i građanskih prava i sloboda", rekao je Šeks.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je važnost Spomen-područja Jasenovac i Memorijalnog centra koji je trajni spomen na patnje i žrtve nedužnih ljudi koji su stradali bez svoje krivnje. Zato je, rekao je Šeks, potrebno doći onamo i učiti suosjećati sa žrtvama i osjetiti trajnu potrebu osude zla.

Nakon razgledavanja Memorijalnog muzeja i Obrazovnog centra Šeks je zajedno s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Ivom Sanaderom položio cvijeće i zapalio svijeće kod jasenovačkog Cvijeta, spomenika Bogdana Bogdanovića.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora