Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna u sklopu njegovog posjeta Republici Hrvatskoj, te ga je izvijestio o tijeku usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim istaknuvši kako je od 2000. godine Hrvatski sabor uskladio 139 zakona definitivno, s time da je u parlamentarnoj proceduri 14 tzv. europskih zakona, a još dva prijedloga zakona prihvaćena u prvom čitanju.

Povjerenik Rehn je izrazio zadovoljstvo odlučnošću hrvatske vlade i parlamenta u provedbi pravosudne reforme ukazavši na njezin značaj u sklopu pristupanja Europskoj uniji. Rekao je kako nacionalni parlamenti imaju veliku ulogu u pristupnoj fazi, ali i kasnije, kada država jednom postane članica EU budući da je 50 posto nacionalnog zakonodavstva u tijesnoj vezi s europskim, pa je politički konsenzus od izuzetne važnosti kao izraz podrške europskoj politici pojedine zemlje.

Predsjednik Sabora je istaknuo da u Hrvatskoj među parlamentarnim strankama „postoji politički konsenzus na glavnim strateškim pravcima“, iako postoje određene razlike u pogledu izuzetaka i prijelaznih razdoblja u najvažnijim područjima ribarstva i prodaje nekretnina strancima. Kazao je i da stranke ne bi trebale pitanja u vezi s EU-om koristiti kao političko oružje tijekom predizborne kampanje u sljedećoj godini.

Povjerenik EK suglasio se s tim stajalištem, te je upozorio da će sljedeća godina biti važna da se održi dinamika reformi poželjevši Hrvatskoj puno sreće i uspjeha na putu u EU.

Author: Ured predsjednika Sabora