Predsjednik Sabora primio predsjednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunicu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunicu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao je predsjedniku Koštunici na početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između SCG i EU naglasivši kako je i u hrvatskom interesu da se zemlje u regiji što brže integriraju u EU čime bi se ostvarila puna stabilizacija i napredak ovih prostora.

U razgovoru je istaknuto da su hrvatsko-srpski odnosi ključni za sve bitne političke događaje u ovom području, a u tijesnoj vezi s time je odnos prema nacionalnim manjinama, srpskoj u Hrvatskoj te hrvatskoj u SCG.

Predsjednik Sabora je rekao da potpisani Sporazum o zaštiti manjina predstavlja zaista pravi povijesni iskorak u odnosima između dvije zemlje, ali i da težište mora biti na njegovoj punoj provedbi. Zaključeno je da je položaj hrvatske manjine u Srbiji te srpske manjine u Hrvatskoj u međuovisnom odnosu, te da treba ubrzati rješavanje svih problema koji su rezultat zajedničke povijesti.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Vlade Republike Srbije suglasno su zaključili da ukupnom poboljšanju bilateralnih odnosa pridonosi i suradnja na razini parlamenata koju treba intenzivirati.
 

Author: Ured predsjednika Sabora