Predsjednik Sabora primio u službeni posjet predsjednika vlade Irske Bertija Aherna

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet predsjednika vlade Irske Bertija Aherna.

Predsjednik Sabora i irski premijer su razgovarali o priključenju Republike Hrvatske Europskoj uniji i mogućnostima širenja parlamentarne suradnje. Irska snažno i otvoreno podržava Hrvatsku na putu prema punopravnom članstvu u EU, te joj je do sada uvijek izražavala potporu u svim fazama priključenja Europskoj uniji kao i spremnost da pomogne savjetima na temelju vlastitih iskustava tijekom pregovora s EU-om.

Premijer Ahern je pohvalio Hrvatsku zbog napretka ostvarenog u političkim i gospodarskim reformama kazavši kako je usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s europskim golemi izazov za svaki parlament.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je sa zadovoljstvom rekao da su hrvatsko-irski odnosi na zavidnoj razini, uključivši i parlamentarnu suradnju, te je, s obzirom na dugogodišnje irsko iskustvo u području poljoprivrede u okviru EU, podržao mogućnost da u službeni posjet Republici Hrvatskoj dođe predsjednik Odbora za poljoprivredu i hranu irskog parlamenta Johnny Brady, kako bi, u sklopu priprema RH za pregovore s EU-om, hrvatskim zastupnicima prenio irska iskustva.
 

Author: Ured predsjednika Sabora