Veleposlanik Savezne Republike Njemačke Hans Jochen Peters u nastupnom posjetu kod predsjednika Hrvatskog sabora

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke Hansa Jochena Petersa s kojim je razgovarao o ukupnim bilateralnim odnosima i o proširenju Europske unije.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo razvojem političkih odnosa između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske, naročito s obzirom na snažan zamah parlamentarne suradnje u posljednjih godinu dana. U vezi s tim, predsjednik Hrvatskog sabora je pozvao predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta u službeni poziv Republici Hrvatskoj istaknuvši da parlamentarna suradnja nije od značaja samo za bilateralne odnose, nego ima iznimnu važnost i u pogledu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, tim više što Njemačka od siječnja 2007. godine preuzima predsjedanje EU-om.

Njemački je veleposlanik izrazio uvjerenje da trenutna situacija, koja je nastala zbog odbijanja Ustava EU na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, neće imati negativan učinak na buduće članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji jer među državama članicama ne postoji protivljenje što skorijem ulasku Hrvatske u EU. Istaknuo je da će Njemačka tijekom predsjedanja EU-om utvrditi smjernice za razrješavanje krize oko Ustava EU i njegovo usvajanje.
 

Author: Ured predsjednika Sabora