Predsjednik Sabora primio irskog veleposlanika u oproštajni posjet

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas u oproštajni posjet veleposlanika Irske u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Ljubljani Geralda Ansbroa.

Predsjednik Sabora i irski veleposlanik složili su se u ocjeni da su odnosi Hrvatske i Irske izvanredni i prijateljski, a najbolja potvrda za to je i činjenica da je Republika Hrvatska tijekom irskog predsjedanja EU stekla status zemlje kandidata. Isto tako, Hrvatska je upravo tijekom irskog predsjedanja 1996. postala i članicom Vijeća Europe.

Podsjetivši na svoj posjet Irskoj prošle godine u lipnju, predsjednik Sabora Vladimir Šeks je izrazio zadovoljstvo dobrom parlamentarnom suradnjom koja se nastavlja intenzivirati na razini odbora. Veleposlanik Gerald Ansbro je ukazao na vrlo velik interes irskih političara za suradnju s Hrvatskom u kojoj se Irci osjećaju ugodno i zbog određenih povijesnih i kulturnih sličnosti između dviju zemalja.

U vezi s početkom pregovora Republike Hrvatske i Europske unije o članstvu, predsjednik Sabora i veleposlanik Irske su bili suglasni da je trenutna situacija u Europskoj uniji, nakon referenduma o Ustavu EU u Francuskoj i Nizozemskoj i nepostizanja dogovora oko financijske perspektive 2007.-2013., složena i neizvjesna. Predsjednik Sabora Šeks je rekao da proces reformi i prilagodbi europskom zakonodavstvu ide takvim tempom kao da će sutra početi pregovori, ali je upozorio i da usporavanje početka pregovora utječe na popularnost EU u hrvatskoj javnosti jer opada postotak onih koji podržavaju članstvo Hrvatske u EU.
 

Author: Ured predsjednika Sabora