Predsjednik Vlade Republike Latvije istaknuo podršku Hrvatskoj na putu prema EU

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Vlade Republike Latvije Aigarsa Kalvitisa u sklopu njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik Sabora podsjetio je da je Latvija jedna od prvih zemalja koje su priznale Hrvatsku, 14. prosinca 1991. godine, a iste godine, 28. kolovoza, Republika Hrvatska priznala je Republiku Latviju. Odnose između dviju država ocijenio je dobrima, bez otvorenih pitanja. Uspostavljena je parlamentarna suradnja srodnih odbora za europske integracije i za vanjske poslove, te skupina prijateljstava. U budućnosti valja osnažiti suradnju, posebice na gospodarskom planu, te povećati trgovačku razmjenu. 

Predsjednik Šeks izrazio je zahvalnost Latviji na podršci hrvatskim težnjama za pristup Europskoj uniji i NATO savezu, koji su glavni vanjskopolitički prioriteti Republike Hrvatske. Uputio je poziv predsjedniku latvijskog parlamenta da posjeti Hrvatsku i Hrvatski sabor.

Predsjednik Vlade Republike Latvije smatra da ima mogućnosti za tješnju suradnju između dviju zemalja i da postoji obostrani interes za aktivnijom gospodarskom suradnjom i gospodarskim povezivanjem. Naglasio je da Latvija podržava Hrvatsku na njenom putu prema EU i  NATO-u.
 

Author: Ured predsjednika Sabora