Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Schüssela

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet saveznog kancelara Republike Austrije Wolfganga Schüssela.

Najvažnija tema razgovora bila je suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za  bivšu Jugoslaviju (ICTY) u procesu pristupanja Europskoj uniji. Predsjednik Sabora je istaknuo da Hrvatski sabor i sve najvažnije hrvatske političke stranke daju punu potporu vladi u vezi s približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, pa i u jedinom spornom slučaju suradnje s Haškim sudom.

Austrijski savezni kancelar se složio u vezi sa značajem parlamentarne većine i podrške vladi u najvažnijim pitanjima za zemlju, te je istaknuo kako Austrija pruža potporu i želi pomoći Hrvatskoj na putu u EU, budući da se, između ostalog, radi o zemljama u bliskom susjedstvu. Savezni je kancelar posebice ukazao na ključnu ulogu Hrvatske za stabilnost i mir u području ove regije. 

Što se tiče suradnje s Haškim sudom kancelar Schüssel je izrazio podršku suradnji, ali je rekao kako se ne smije dopustiti kolektivna krivnja, odnosno da cijela zemlja ispašta zbog jednog slučaja.
 

Author: Ured predsjednika Sabora