Predsjednik Sabora je rekao da Baden-Württemberg smatra politiku RH prema ICTY-ju odgovarajućom

Ministar za europska pitanja u Vladi njemačke savezne države Baden-Württemberg Willi Stächele smatra kako Hrvatska poduzima sve što može kako bi riješila jedino preostalo pitanje u suradnji s Haaškim sudom i da nije u redu da se pred njom drži rampa za ulazak u EU zbog jednog čovjeka, rekao je nakon razgovora s njim u ponedjeljak u Stuttgartu predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

"Nakon što sam iznio cjelovitu kronologiju svega što Vlada poduzima oko jedinoga preostalog pitanja, ministar Stächele izrazio je puno razumijevanje za vjerodostojnu hrvatsku politiku i pristup rješavanju problema. On smatra kako nije u redu da se pred RH drži rampa, (za 
početak pregovora s EU) i da je se ne smije držati taocem kolektivne odgovornosti", rekao je za HINA-u predsjednik Sabora koji boravi u dvodnevnom posjetu saveznoj državi Baden-Württemberg.

Šeks je ustvrdio kako političari te njemačke pokrajine imaju velik utjecaj na ukupnu njemačku vanjsku politiku i izrazio nadu da će njihova potpora pridonijeti promjeni rezerviranog stajališta koji je u posljednje vrijeme prema Hrvatskoj zauzeo Berlin."Zatražio sam da Njemačka otkloni rezervirano stajalište koje je zauzela i priključi se Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj i drugim zemljama u procjeni da mi više nemamo manevarskog prostora u suradnji s Haagom te da je sve što činimo, uključujući i Akcijski plan, zapravo puna suradnja s Haaškim sudom", ocijenio je Šeks.

Predsjednik Hrvatskoga sabora tijekom poslijepodneva razgovarao je i s Horstom Mehrländerom, zamjenikom ministra gospodarstva njemačke savezne države koja s gotovo 36.000 četvornih km površine i gotovo 11 milijuna stanovnika spada u 3 najsnažnije njemačke pokrajine i čiju gospodarsku snagu potvrđuju podaci o 293 milijarde eura bruto nacionalnog dohotka za prošlu godinu i više od 27.000 eura BDP-a po svakom stanovniku. "U odnosima Baden-Wuerttenberga i Hrvatske postoji veliki vanjskotrgovinski debalans na štetu Hrvatske, pa je u smjeru njegovog otklanjanja postignut dogovor da u Stuttgart dođe gospodarsko izaslanstvo stručnjaka za ekologiju koje bi s ovdašnjim kolegama moglo 
dogovoriti konkretne projekte o npr. pročišćenju vode ili zraka", pojasnio je Šeks. Predsjednik Hrvatskoga sabora dodao je kako je Mehrlaenderom zatražio i da HGK zajedno s Ministarstvom gospodarstva izradi konkretne gospodarske projekte u koje bi se partneri iz Baden-Württemberga mogli uključiti bilo ulaganjima, bilo sudjelovanjem u njima. (HS/Hina)
 

Author: HS/Hina