Predsjednik Sabora primio kineskog veleposlanika u oproštajni posjet

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u oproštajni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u RH Zhija Zhaolina, koji je tu dužnost obnašao od studenog 2000. godine. 

Na kraju svog četverogodišnjeg mandata kineski je veleposlanik zahvalio predsjedniku Sabora na potpori, pomoći i velikom doprinosu u razvijanju i poboljšavanju bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i NR Kine, a koji su u proteklih nekoliko godina u stalnom usponu. 

Izrazivši uvjerenje kako će se odnosi Hrvatske i Kine i dalje poboljšavati i na kulturnom i znanstvenom planu, predsjednik Sabora zahvalio se veleposlaniku Zhiju na izvrsno odrađenom mandatu, tijekom kojeg se pokazao kao učinkovit pokretač brojnih susreta kineskih i hrvatskih dužnosnika na svim razinama vlasti. Tom se prigodom predsjednik Šeks zahvalio i na potpori koju Kina kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a pruža hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2008./2009. godine.

Obje su strane posebno pozdravile intenziviranje parlamentarne suradnje na svim razinama, čemu će svakako pridonijeti planirani posjet kineskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u listopadu ove godine, a predsjednik Sabora ponovio je poziv predsjedniku Svekineskog nacionalnog kongresa da službeno posjeti Hrvatsku. 

Author: Ured predsjednika Sabora