Predsjednik Sabora primio španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa

 Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguela Angela Moratinosa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je u razgovoru sa španjolskim ministrom vanjskih poslova istaknuo da je priključenje Republike Hrvatske Europskoj uniji temeljni cilj hrvatske vanjske politike, te ga je izvijestio o svim aktivnostima koje državna tijela, posebice Hrvatski sabor kao zakonodavno tijelo, čine u ostvarenju tog cilja. Izrazivši punu privrženost Hrvatske suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) predsjednik Šeks je rekao kako je odgoda pretpristupnih pregovora u Hrvatskoj primljena s osjećajem nepravde. Također je ukazao na to da bi usporavanje procesa priključivanja Hrvatske Europskoj uniji moglo imati negativan učinak na opće demokratsko-reformske procese u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Ministar Moratinos je izrazio razumijevanje za reakcije u hrvatskoj javnosti nakon odgode pregovora s EU, tim više što je i Španjolska, čiji je proces pridruživanja Uniji trajao 10 godina, doživljavala slična razočaranja i frustracije. Rekao je kako Hrvatska ima španjolsku potporu za ulazak u EU, te je ukazao na nužnost jedinstva svih političkih stranaka kao i potrebu usredotočenosti na glavni cilj, a to je trenutno što brže otvaranje pregovora.

Predsjednik Sabora je iskoristio ovu prigodu da uputi poziv predsjedniku Zastupničkog doma španjolskog parlamenta Manuelu Marinu Gonzalesu u cilju produbljivanja ukupnih, inače dobrih političkih i gospodarskih odnosa između dvije zemlje.
 

Author: Ured predsjednika Sabora