Predsjednik Sabora primio visoko izaslanstvo Bosne i Hercegovine

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjedavajućega Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića, članove Predsjedništva BiH-a Dragana Čovića i Borislava Paravca te ministra vanjskih poslova BiH-a Mladena Ivanića, koji borave u  Republici Hrvatskoj povodom održavanja 9. sastanka Međudržavnoga vijeća za suradnju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U okviru razgovora o bilateralnim odnosima, predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo konstantnom uzlaznom putanjom sveukupnih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dviju prijateljskih i susjednih zemalja. Posebno je pozdravljen rast gospodarske suradnje, a obje su strane izrazile zadovoljstvo što su na današnjoj sjednici Međudržavnog vijeća za suradnju usvojene smjernice za unaprjeđenje odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Šeks je naglasio kako Republika Hrvatska, u skladu sa svojim ustavnim obvezama, ima obvezu podupiranja hrvatskog naroda u cilju ostvarivanja njegovoga konstitutivnog statusa u cijelosti. Istodobno je istaknuo da će Republika Hrvatska i nadalje surađivati s čitavim prostorom BiH-a. Sugovornici su naglasili potrebu za nastavkom kontinuiranog dijaloga o svim preostalim otvorenim pitanjima između dviju zemalja. 

Tijekom razgovora je istaknuto kako dvije zemlje dijele i zajedničke vanjskopolitičke ciljeve – ulazak u EU i NATO – i u tom kontekstu, predsjednik Sabora je naglasio kako Republika Hrvatska podupire i nastavit će kontinuirano podupirati eurointegracijska nastojanja susjedne države. Kako se Hrvatska trenutačno nalazi u vrlo intenzivnom i bitnom razdoblju, kada očekuje dobivanje statusa kandidata i određivanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU, predsjednik Sabora je izrazio uvjerenje kako će se hrvatski uspjeh pozitvno odraziti i na BiH, kao i na mir i stabilnost u cijeloj regiji. Predstavnici BiH-a zahvalili su na hrvatskoj potpori, te istaknuli kako podržavaju hrvatske napore u eurointegracijskom procesu. Posebno su naglasili kako u BiH-u oko tih pitanja postoji potpuni konsenzus svih političkih snaga, što je i omogućilo uspješnu provedbu cijelog niza osjetljivih reformi.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo stanjem parlamentarne suradnje dviju zemalja, koja se uspješno odvija i putem bilateralnih susreta i u okviru brojnih multilateralnih foruma. Iskazana je potreba za daljnjim jačanjem parlamentarnih odnosa, te je u tom kontekstu predsjedavajući Tihić ponovio poziv predsjedniku Šeksu da tijekom ljeta posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Author: Ured predsjednika Sabora