Izjava predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa povodom smrti pape Ivana Pavla Drugog

Povodom vijesti o smrti pape Ivana Pavla Drugog predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uputio je izjavu sredstvima javnog priopćavanja:

"Teško je u ovim trenucima pronaći prave riječi kojima bih izrazio duboku žalost i bol izazvanu odlaskom Njegove Svetosti, pape Ivana Pavla II.

Sveti je Otac svim svojim bićem nadahnuto, te iskreno prožet ljubavlju prema bližnjem, neumorno pozivao na potrebu izgradnje mirne budućnosti, na radost opraštanja i života u zajedništvu.

Trajno nas je napustio čovjek okrenut budućnosti, borac za slobodu, zaštitnik čovjeka i njegovih prava, apostol koji je optimizam vjere živio u neposrednom kontaktu s milijunima ljudi na svojim brojnim putovanjima po svim kontinentima, pokazujući primjerom vlastitog života put kojim treba ići. 

S nemirima i izazovima dvadesetog stoljeća mogao se nositi samo snažan duhovni autoritet koji je istodobno imao dovoljno osjećaja za „znakove novog vremena“. Taj i takav autoritet je utjelovio papa Ivan Pavao II. Bio je duboko i bolno svjestan svih nepravdi, malodušja i svega onoga što sa sobom nosi ubrzani ritam modernog doba. Njegovi poticaji na promišljanje vlastitih postupaka i preispitivanje savjesti u korist zajedničkog dobra, snošljivosti i razumijevanja među svim ljudima i općeg mira, univerzalne su poruke koje čine bit kršćanske vjere i nade, današnjem svijetu više no ikada potrebne.

Hrvatski narod posebice osjeća istinsku i neizmjernu zahvalnost prema Svetom Ocu koji je u sudbonosnim danima borbe za slobodu i međunarodno priznanje odlučno i nedvosmisleno podupro izraženu volju hrvatskog naroda. Bio je to jasan znak onima koji su se do tada sumnjičavo odnosili prema našim prirodnim i pravednim težnjama. Ne smijemo ne naglasiti i potpuno otvorenu Papinu potporu Hrvatskoj za punopravnim članstvom u EU.

Isto tako nećemo nikada zaboraviti veličanstvene pastirske pohode Njegove Svetosti našoj domovini, koji je, prigrlivši Hrvatsku u očinski zagrljaj, odao priznanje našem kršćanskom svjedočanstvu, pokazao nam put i dao snažan zamah prema budućnosti ispunjenoj nadom.

Hrvatski je narod, uzvrativši spontano dirljivom iskrenošću i ljubavlju, prihvatio Svetog Oca dokazujući time «Veliki Hrvatski Krsni Zavjet» izvršen prije četrnaest stoljeća. 

Odlaskom Ivana Pavla II. ostajemo bez najvišega moralnog autoriteta i uzora humanosti današnjice."
 

Author: Ured predsjednika Sabora