Predsjednik Sabora primio veleposlanika Norveške

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Knuta Toraasena.

Predsjednik Šeks ocijenio je bilateralne odnose iznimno dobrima, a postojeću suradnju na svim razinama vrlo uspješnom i bez otvorenih političkih pitanja. Naglasio je kako je  Hrvatska je zahvalna na velikoj pomoći koju je Norveška dosad pružila za cijeli niz projekata u RH, a posebno na područjima od posebne državne skrbi (do sada u vrijednosti od 700 milijuna kuna). S tim u vezi, posebno cijeni odluku norveške Vlade i parlamenta da nastavi s financiranjem daljnjih projekata u Hrvatskoj i u ovoj godini u iznosu od 100 milijuna kuna. Izražena je i zahvalnost na norveškoj potpori pri uključenju Hrvatske u NATO, kao i na ponuđenoj savjetodavnoj pomoći u pregovorima za ulazak u EU. 

Veleposlanik Toraasen čestitao je Hrvatskoj na pozitivnom avisu Europske komisije, koji je ocijenio zasluženim u svjetlu svih napora koje Hrvatska poduzima na putu približavanja EU i NATO-u. Izrazio je uvjerenje da će pozitivna postignuća Hrvatske biti prepoznata i u lipnju, kada se bude odlučivalo o davanju statusa kandidata i određivanju datuma pregovora o pristupanju. Hrvatska je ocijenjena generatorom stabilnosti u regiji, a time i važnim faktorom za stabilnost Europe, a pozitivno vrednovanje njezinih napora može poslužiti kao ohrabrenje i poticaj i drugim zemlja u regiji. Veleposlanik je naglasio kako će Norveška i dalje pružati potporu Hrvatskoj na putu prema EU i NATO-u, a u slučaju da i Norveška razmotri mogućnost pristupanja EU u skoroj budućnosti, izrazio je čvrsto uvjerenje da će dvije zemlje intenzivirati suradnju na svim područjima u okviru zajedničkog eurointegracijskog procesa. 

Parlamentarni odnosi ocijenjeni su vrlo dobrima, a njihovom daljnjem produbljivanju nesumnjivo će pridonijeti i osnovane skupine norveško-hrvatskog prijateljstva u oba parlamenta, kao i predstojeći službeni posjet predsjednika norveškog parlamenta Hrvatskoj u rujnu ove godine. Oba su sugovornika izrazila nadu da će intenzivna parlamentarna suradnja i izvrsni odnosi na razini izvršne vlasti pridonijeti jačanju gospodarsko-trgovinskih odnosa dviju zemalja. To se posebno odnosi na turizam, budući da je Hrvatska na turističkom sajmu u Oslu u siječnju ove godine, te u norveškim medijima, ocijenjena kao najpoželjnija turistička destinacija.

Author: Ured predsjednika Sabora