Predsjednik Sabora primio šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet šefa Misije OESS-a u RH veleposlanika Petera Semnebyja.

Veleposlanik Semneby ocijenio je kako se suradnja Misije OESS-a u Hrvatskoj i Hrvatskoga sabora razvija u vrlo pozitivnom smjeru i u novom saborskom mandatu. Ostvaren je vrlo otvoren dijalog, pri čemu je posebno intenzivirana suradnja sa saborskim odborima za vanjsku politiku, europske integracije, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao i s izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Obojica su sugovornika izrazila uvjerenje kako će se uspješna suradnja OESS-a i Hrvatskoga sabora po cijelom nizu pitanja i nadalje nastaviti.

Predsjednik Šeks upoznao je veleposlanika Semnebyja sa zakonodavnom aktivnošću Hrvatskoga sabora u predstojećem razdoblju. U kontekstu razgovora o izbornom zakonodavstvu, predsjednik Šeks je izvijestio kako Sabor očekuje Vladin prijedlog izmjena i dopuna, koje će ići u smjeru uvođenja izravnog biranja gradonačelnika, načelnika općina i župana, pri čemu je još potrebno razjasniti neke pojedinosti u odnosu predstavničkih tijela i nositelja izvršne vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini. Očekuje se i da će uskoro u parlamentarnu proceduru ući prijedlozi Zakona o formiranju stalnog izbornog povjerenstva i Zakona o političkim strankama, čime bi zakonodavni okvir za provedbu izbora na državnoj i lokalnoj razini bio zaokružen.

Teme razgovora bila su i zakonska rješenja koja reguliraju područje  medija u Hrvatskoj, posebno Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji i nedavno usvojen Zakon o medijima. Predsjednik Šeks je izvijestio kako se u saborskoj proceduri uskoro očekuju i izmjene i dopune Kaznenog zakona na prijedlog Vlade, tj. Ministarstva pravosuđa. Zaključno, predsjednik Sabora je zahvalio veleposlaniku Semnebyju na preporukama i ponuđenoj ekspertizi OESS-a u izradi odgovarajućih zakonodavnih rješenja u širokom spektru područja. 

Author: Ured predsjednika Sabora