Predsjednik Sabora razgovarao s predsjednikom danskog parlamenta Pedersenom

Kopenhagen - Predsjednik danskog parlamenta Thor Pedersen ocijenio je u Kopenhagenu, nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem, da slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora ne bi smjela odgoditi ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Nadam se da će Hrvatska postati članicom Unije i unatoč tim raspravama sa Slovenijom..., taj problem treba se riješiti sutra ili prekosutra, ali taj problem ne bi smio odgoditi ulazak Hrvatske u Europsku uniju, to bi bilo pogrešno", rekao je Pedersen novinarima nakon razgovora s Bebićem, koji boravi u službenom posjetu Danskoj. "U potpunosti razumijem stajališta koja mi je prenio predsjednik Bebić", rekao je Pedersen.

Bebić je rekao da je danskim sugovornicima prenio želju Hrvatske da se na nju primijene isti standardi kao i na druge zemlje. "Želimo samo da se na Hrvatsku primijene isti standardi i isti politički okvir kao što je to bilo i za bilo koju drugu zemlju Europske unije, želimo i predlažemo da se odvoji pitanje bilateralnih sporova od pitanja pristupa Europskoj uniji", rekao je Bebić. "Ne bismo željeli da se na slučaju Slovenije i Hrvatske otvore politički i pravni presedani koji bi otvorili nove probleme u odnosu na one zemlje koje još čekaju na red za ulazak u EU i NATO", naglasio je Bebić, dodajući da je Hrvatska spremna biti poveznicom između EU-a i zemalja jugoistočne Europe koje su na putu prema euroatlantskim integracijama. "Ne tražimo ništa posebno, tražimo iste standarde za sve. I Slovenija je ušla u EU, a da nije riješila svoje granice, a postoje europske zemlje koje i danas nisu riješile svoje granične sporove ali im to ne smeta da budu članicama EU-a", rekao je Bebić.

Pedersen je rekao da je Bebiću čestitao na ulasku Hrvatske u NATO, ocijenivši da je riječ o "održivom" načinu za zajednički život u Europi. "Tim više želimo vidjeti Hrvatsku kao članicu Europske unije", rekao je Pedersen.

Bebić je razgovarao i s potpredsjednicom danske vlade i ministricom za ekonomska i poslovna pitanja Lenom Espersen, a u palači Amalienborg primila ga je danska kraljica Margrethe II.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina