Predsjednik Hrvatskog sabora primio izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je izaslanstvo Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Odbora za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a predvođeno predsjednikom Pododbora Vahitom Erdemom.

Predsjednik Šeks izrazio je zadovoljstvo posjetom izaslanstva Parlamentarne skupštine NATO-a, kao i činjenicom da su svoj skori posjet Republici Hrvatskoj najavili i glavni tajnik NATO-a i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a. Ocijenjeno je kako takvi posjeti omogućuju da se kroz otvoren dijalog kolega parlamentaraca najbolje prezentiraju hrvatska stajališta i postignuća u ispunjavanju euroatlantskih kriterija.

Naglasivši kako su za Republiku Hrvatsku pristupanje EU i NATO-u jednako važni vanjskopolitički ciljevi, predsjednik Šeks izvijestio je sugovornike o trenutačnom stanju u procesu reformi i ispunjavanja svih potrebnih kriterija za postizanje punopravnog članstva u NATO-u, pri čemu se posebna pozornost posvećuje bezuvjetnoj suradnji s ICTY-jem, nastavku pozitivne manjinske politike i intenziviranju procesa povratka izbjeglica. Izraženo je stajalište kako će se ulazak RH u NATO pozitivno odraziti na povećanje razine mira i sigurnosti u ovom dijelu Europe.

Izaslanstvo je upoznato s rezultatima najnovijih istraživanja javnog mišljenja, prema kojima 58% hrvatske javnosti podupire ulazak u NATO. Postignuta je suglasnost da je potrebno poduzeti dodatne napore u smislu edukacije šireg stanovništvu o ulozi NATO-a te budućim pravima i obvezama Republike Hrvatske kao članice. 

Izaslanstvo je upoznato i s tijekom obrambene reforme, koja među ostalim obuhvaća smanjenje pripadnika oružanih snaga te stvaranje manjih jedinica za sudjelovanje u mirovnim operacijama, kao na primjer u Afganistanu. Predsjednik Šeks izvijestio je i o ulozi Hrvatskog sabora u donošenju zakonskog okvira za obrambeno-sigurnosni sustav, kao i o postignućima na području civilnog nadzora nad oružanim snagama.
 

Author: Ured predsjednika Sabora