Predsjednik Sabora Jandroković nazočio obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

Okučani - Otkrivanjem spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća cijeli državni vrh, uz brojne branitelje i građane, u utorak je u Okučanima odao počast braniteljima poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", kojom su Hrvatska vojska i policija prije 23 godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan "Kristalna kocka vedrine", sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga  i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u "Bljesku" te kratka povjesnica te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija. 

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Republike,  vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade. 

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u saborskom izaslanstvu bio je i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te predsjednici Odbora za vanjsku politiku, Odbora za ratne veterane,  Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Miro Kovač, Josip Đakić i Pero Ćosić. Na komemoraciji su bili i potpredsjednici Odbora za zakonodavstvo te Odbora za ratne veterane Davor Vlaović i Miro Bulj, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, kao i zastupnici Ljubica Maksimčuk, Ljubica Lukačić, Željko Lenart i Nikola Grmoja.

Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi sv. Vida služena je misa zadušnica, koju je predvodio požeški biskup Antun Škovorčević.

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.  Operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Author: Hina/Služba za medije