Predsjednik Sabora Jandroković susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice i predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom

Stockholm - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, na poziv predsjednika Riksdaga Urbana Ahlina, boravi u dvodnevnom uzvratnom posjetu Švedskoj.

Službeni posjet Švedskoj započeo je susretom predsjednika Sabora Jandrokovića s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima je razgovarao o njihovom položaju, radu udruga i organizacija, obrazovanju, djelovanju Hrvatske katoličke misije i daljnjem osnaživanju svih aktivnosti radi očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta. Razgovaralo se i o mogućnostima poslovnog i znanstvenog povezivanja s Hrvatskom.

Središnje teme sastanka s predsjednikom švedskog Riksdaga Ahlinom bile su osnaživanje bilateralnih odnosa, s naglaskom na parlamentarnu suradnju, mogućnosti gospodarske suradnje, aktualne teme u Europskoj uniji te situaciju u jugoistočnoj Europi. Zajednička ocjena sugovornika je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Švedske prijateljski i u stalnom usponu. Predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je Švedskoj na potpori koju je pružala Hrvatskoj tijekom pretpristupnog procesa EU-u, a osobito tijekom njezinog predsjedanja Unijom 2009. godine. Ocjenjeno je da je posjet saborskog izaslanstva jedan u nizu recentnih posjeta na visokoj razini koji će pridonijeti daljnjem osnaživanju suradnje, posebice na parlamentarnoj razini. U tom smislu istaknuta je potreba redovitog međuparlamentarnog dijaloga te razmjenu posjeta međuparlamentarnih skupina prijateljstva.

Sugovornici su razgovarali i o aktualnim temama u Europskoj uniji. Predsjednik Sabora Jandroković upoznao je švedskog kolegu s daljnjim hrvatskim prioritetima – pristupanju schengenskom i europodručju, kao i pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije, s posebnim naglaskom na parlamentarnu dimenziju.

Na zanimanje švedske strane, predsjednik Sabora Jandroković dao je ocjenu europske perspektive jugoistočne Europe s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te sigurnosnu situaciju. Razmijenjena su i mišljenja o europskoj migracijskoj politici te švedskim iskustvima u tom području.

Author: Ured predsjednika Sabora