Predsjednik Sabora Jandroković u Tallinnu potpisao Deklaraciju o suradnji u parlamentarnoj dimenziji predsjedanja Vijećem Europske unije

Tallinn - U Tallinnu je u ponedjeljak započela dvodnevna Konferencija predsjednika parlamenata država članica Europske unije na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Teme ovogodišnje razmjene mišljenja predsjednika parlamenata su budućnost Europske unije te Europska sigurnost i obrana.

Na marginama Konferencije predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, zajedno s predsjednicima rumunjskog Zastupničkog doma Liviuom Dragneaom i Senata Călinom Popescuom Tăriceanuom te predsjednicom Parlamenta Finske Paulom Risikko, potpisao je Deklaraciju o suradnji u parlamentarnoj dimenziji predsjedanja Vijećem Europske unije u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020.
 
Potpisivanjem Izjave predsjednici parlamenata Rumunjske, Finske i Hrvatske izrazili su spremnost na potpunu suradnju i pružanje uzajamne potpore kako bi se uspješno pripremila i provela parlamentarna dimenzija njihovih pojedinih predsjedanja Vijećem Europske unije u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., s tim da će Hrvatska Europskom unijom predsjedati u prvoj polovini 2020. godine. 
 
U kontekstu nadolazećih europskih izbora i tekućih rasprava o budućnosti Europe i institucionalnom ustroju Europske unije nakon Brexita, novog Višegodišnjeg financijskog okvira i programskog razdoblja, potrebe snažnijeg uključivanja građana u postupak donošenja odluka u Europskoj uniji te boljeg funkcioniranja Europske unije u budućnosti, parlamenti Rumunjske, Finske i Hrvatske održavat će redovite konzultacije, promicati ciljeve triju parlamentarnih predsjedanja te osigurati učinkovitu komunikaciju ishoda međuparlamentarnih konferencija i ostalih aktivnosti prema europskim građanima.

Author: Ured predsjednika Sabora