Predsjednik Sabora primio veleposlanika Republike Slovenije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Petera Andreja Bekeša.

U razgovoru je istaknuto kako su Slovenija i Hrvatska dvije susjedne i prijateljske zemlje koje vežu brojni i raznoliki međusobni odnosi. To se posebno odnosi na gospodarstvo, gdje se konstantno ostvaruju visoke stope rasta robne razmjene i ulaganja, te na kulturu i znanost, gdje su Slovenija i Hrvatska najvažniji međusobni partneri. U vezi s otvorenim pitanjima između dviju zemalja koja su naslijeđena još iz razdoblja bivše države, oba su sugovornika ocijenila da su u nedavnim razgovorima hrvatskih i slovenskih predsjednika vlada i ministara vanjskih poslova obje strane iskazale mnogo dobre volje za njihovo rješavanje u nadolazećem razdoblju. Izražena je nada kako će, ako to bude moguće, rješavanje otvorenih pitanja biti ostvareno bilateralnim putem.

Predsjednik Šeks zahvalio je na dosadašnjoj potpori Slovenije hrvatskom ulasku u EU, te izvijestio o našim očekivanjima u vezi s dobivanjem pozitivnog avisa Europske komisije i stjecanja statusa zemlje-kandidata. Posebno je naglasio kako je ambicija Republike Hrvatske da do 2007. godine bude u potpunosti spremna za preuzimanje obveza članstva u EU. S tim u vezi, veleposlanik Bekeš je izrazio zadovoljstvo konkretnim programima suradnje između dviju zemalja na razini pojedinih ministarstava, čija pozitivna iskustva mogu biti korisna i za brojna druga područja.

Na kraju razgovora, izražena je spremnost za jačanje parlamentarne suradnje kako na najvišoj, tako i na razini parlamentarnih odbora.
 

Author: Ured predsjednika Sabora