Predsjednik Sabora razgovarao sa švedskom ministricom za EU poslove Ceciliom Malström

Stockholm – Tijekom službenog posjeta Švedskoj, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se i s ministricom za EU poslove Ceciliom Malström. 

"Zemlja kao Švedska, koja je zagovornica širenja EU, učinit će što može da pomogne i, ako pregovori završe 2009. pod švedskim predsjedanjem, to ćemo pozdraviti“, izjavila je nakon sastanka švedska ministrica, ističući pritom kako to ovisi ponajviše o Hrvatskoj i napretku oko najtežih poglavlja, posebno pravosuđa te borbe protiv korupcije i kriminala. 

Izražavajući zadovoljstvo švedskom potporom i činjenicom da je ona spremna svojim iskustvom u pregovorima pomoći Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je i bojazan da bi neke zemlje, posebno susjedne, mogle sada kada je riješeno pitanje zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) na dnevni red staviti nova pitanja koja bi kočila hrvatski pristupni proces. "Mi smo jasno rekli da smo spremni bilo koji problem koji imamo s nekom zemljom, posebno susjednom, rješavati u pregovorima, a ako ne - onda pred međunarodnim pravnim institucijama i unaprijed prihvaćamo njihov pravorijek", rekao je Bebić, spominjući pritom Međunarodni sud pravde u Haagu i Sud za pravo mora u Hamburgu.

Predsjednik Sabora švedsku je ministricu izvijestio o potpori hrvatske javnosti proširenju, ali i naglasio da je hrvatska javnost ponekad skeptična zbog činjenice da sve zemlje nisu jednake pred međunarodnim pravnim institucijama jer su neke proglasile svoje zaštićene zone u moru što nije izazvalo nikakve probleme. 

Govoreći o proširenju Unije na ostatak zemalja jugoistočne Europe te Tursku, koja ima dosta protivnika kao buduća moguća članica, švedska je ministrica rekla da njezina zemlja želi i druge države zapadnog Balkana, kao i Tursku približiti europskoj perspektivi. Susretom s ministricom Malström predsjednik Sabora Bebić završio je svoj posjet Švedskoj, koji je ujedno bio i prvi službeni posjet jednog predsjednika hrvatskog parlamenta toj zemlji. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina