Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet australsku veleposlanicu Beverly Mercer

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanicu Australije Beverly Mercer, tijekom kojeg je ocijenjeno da se inače vrlo dobri bilateralni odnosi temelje na vrlo jakim međuljudskim vezama.

Govoreći o uspješnom razvoju odnosa Hrvatske i Australije, veleposlanica Mercer je istaknula važnu ulogu hrvatske dijaspore kao i australskih turista koji u sve većem broju posjećuju Hrvatsku. "Australija želi s Hrvatskom pojačati suradnju na području znanstvenih istraživanja i studentske razmjene", rekla je izrazivši uvjerenje da postoji zajednički interes za pitanja zaštite obalnog područja, zaštite okoliša i turizma.

"Dvadeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa, koji se obilježavaju ove godine, prilika je da podvučemo crtu i vidimo na koji način ih možemo još više unaprijediti", rekao je predsjednik Sabora Šprem. Suglasio se s australskom veleposlanicom da su jedna od spona između dvije zemlje parlamentarne skupine prijateljstva te je najavom formiranja takve skupine u Hrvatskom saboru i u ovom mandatu potvrdio želju za nastavkom međuparlamentarne suradnje.

U razgovoru je sa zadovoljstvom zaključeno kako treba što prije nastaviti pregovore o Ugovoru o zdravstvenoj zaštiti koji bi bio koristan i za Hrvatsku i za Australiju, a prije svega je u interesu hrvatske zajednice u Australiji.

Predsjednik Sabora Boris Šprem je kazao i da bi trebalo pojačati gospodarske odnose. "Želimo što više stranih investicija, osobito uz korištenje znanosti, kreativnosti i inovacija", naglasio je i podržao prijedlog da se intenzivira suradnja Hrvatske i Australije na području obrazovanja i znanosti.

Author: Ured predsjednika Sabora