Predsjednik Sabora sudjelovao na središnjoj svečanosti obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle

Gospić - Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle održana je u ponedjeljak, 10. srpnja 2006., u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, rad akademskog kipara Mile Blaževića. Memorijalni centar zajednički su otvorili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader, srbijanski predsjednik Boris Tadić i izaslanik američkoga predsjednika Busha, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke. 

Godina Nikole Tesle, koju je proglasio UNESCO, obilježava se u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj ju je proglasio Hrvatski sabor, ujedno i pokrovitelj svečanosti.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podsjetio je na Teslinu antologijsku rečenicu - da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu, koja je s obzirom na zbivanja u prošlom stoljeću na ovim prostorima bila nadasve aktualna. Predsjednik Mesić je također naglasio da su hrvatsko-srpski odnosi sada konačno normalizirani. 

Predsjednik Hrvatskog sabora i Organizacijskog odbora za obilježavanje 150. obljetnice Teslinog rođenja, Vladimir Šeks, naglasio je da se njezinim obilježavanjem čovječanstvo odužuje jednom od najvećih genija koji je dao impulse za stoljeće industrijske revolucije. Hrvatska, Europa i svijet obasjani su svjetlom i stečevinama industrijske revolucije zahvaljujući i Teslinim izumima i pronalascima. Znanja i primijenjena znanost temelji su napretka cijeloga čovječanstva, a to je svojim primjerom pokazao i Tesla, kazao je Šeks.

Premijer Sanader istaknuo je važnost te obljetnice, čestitavši svima koji su u rekordnom roku izgradili Memorijalni centar koji će, kako je rekao, privući mlade i sve koje zanima Teslino djelo."Ponosni smo na Domovinski rat i želimo graditi društvo dijaloga i tolerancije. To nije laka zadaća, ali je izvediva", poručio je Sanader. 

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je da Nikola Tesla pripada svjetskoj baštini, ali i Hrvatskoj i Srbiji, a predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izrazio je uvjerenje da će budući naraštaji znati živjeti u skladu s Teslinim patriotizmom koji nas je zadužio. 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Provedbenog odbora za izgradnju Memorijalnog centra Nikole Tesle Darko Milinović kazao je da se ovom proslavom ispravljaju pogreške prema Nikoli Tesli i da je Memorijalni centar trebao biti sagrađen i puno prije. Posebno je poručio da su se hrvatski branitelji ogradili od miniranja Teslina spomenika u Gospiću. 

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i posebni izaslanik američkoga predsjednika Busha, Robert Bradtke, istaknuo je da je Teslino stvaralaštvo nadahnuće za mnoge naraštaje. 

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle u Gospiću je otvoreno i Veleučilište koje nosi njegovo ime.

Author: Hina/Ured predsjednika Sabora