Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem i predsjednica estonskog parlamenta Ene Ergma razgovarali o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju

Zagreb - Estonski parlament ratificirat će hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji u ožujku ili travnju, najavila je u Zagrebu predsjednica estonskoga parlamenta Ene Ergma koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

"Obećavam da će estonski parlament u ožujku ili travnju ratificirati vaš pristupni ugovor jer Estonija je bila, jest i bit će zemlja koja snažno podupire proširenje EU-a, a Europa bez Balkana nije Europa. Sada će na vama biti velika odgovornost da pomognete ostalim zemljama u regiji da se pridruže EU-u", rekla je Ergma u izjavi za novinare nakon razgovora sa svojim domaćinom Špremom. Ergma je podsjetila da je Hrvatska završila dugotrajan posao i da će iduće godine postati punopravnom članicom EU-a te je na tome čestitala predsjedniku Sabora, saborskim zastupnicima i hrvatskom narodu.

Šprem je rekao u izjavi za novinare da je sa svojom estonskom kolegicom razmotrio odnose dvije zemlje te da su oni "vrlo dobri i stalno napreduju". Tema razgovora bila je i intenziviranje bilateralne suradnje u predstojećem razdoblju. Moguća područja tješnje suradnje između Hrvatske i Estonije su gospodarstvo, informatičko-komunikacijske tehnologije, obrana, znanost i kulturna razmjena. Estonija tako nudi svoja iskustva u e–upravi koja je bila motor razvoja te zemlje, a zainteresirana je i za uključivanje Hrvatske u rad NATO cyber centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma u Tallinnu. "Ono što posebno karakterizira Republiku Estoniju je razvoj na području informatičkog društva i informatičke tehnologije gdje su oni postigli sjajne rezultate i mi se naravno preporučamo da surađujemo na tom području s Estonijom i da naši mladi kadrovi u to budu uključeni na svim razinama", kazao je.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina