Predsjednik Sabora Bebić primio njemačkog predsjednika Köhlera

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je danas predsjednika Savezne Republike Njemačke Horsta Köhlera u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. S njim je razgovarao o napredovanju Republike Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u kao i o ukupnoj političko-gospodarskoj situaciji na području jugoistočne Europe.

Predsjednik Sabora je u razgovoru s njemačkim predsjednikom zahvalio na kontinuiranoj pomoći Njemačke Hrvatskoj na njezinom putu prema Europskoj uniji, istaknuvši kako je suradnja s Njemačkom, koja se odvija na svim područjima, izuzetno poticajna za Hrvatsku. U vezi s priključivanjem Europskoj uniji i NATO-u, predsjednik Sabora je naglasio važnost kontinuiteta i zajedničkih napora svih parlamentarnih stranaka na putu prema ostvarenju tih vanjskopolitičkih ciljeva. Uz predsjednika Hrvatskoga sabora Luku Bebića, na sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Neven Mimica i Željka Antunović, koja je istaknula vrlo pozitivna i konkretna iskustva u okviru hrvatsko-njemačke suradnje na vojnom planu, a koja su u konačnici rezultirala i pozivnicom za članstvo u NATO-u.

Njemački je savezni predsjednik kazao kako je duboko impresioniran rezultatima koje je Hrvatska ostvarila, izrazivši spremnost njemačke države da Hrvatskoj nastavi pružati potporu na putu u Europsku uniju, ali je i izrazio očekivanje da Hrvatska nastavi sa svim nužnim reformama. Pozivnicu Hrvatskoj za ulazak u NATO predsjednik Köhler je istaknuo kao najvidljiviji pokazatelj svega što je Hrvatska već do sada postigla, te njezinih dobrih perspektiva u budućnosti. Predsjedniku Sabora je prenio njemačku čvrstu želju da sve države na području jugoistočne Europe uđu u Europsku uniju, iznijevši mišljenje kako će se time postići puna stabilnost toga područja.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je upozorio kako bez stabilizacije cijele regije i otvaranja europske perspektive državama u hrvatskom susjedstvu ni Hrvatska ne može biti u potpunosti stabilna. Hrvatska je stoga životno zainteresirana za razvoj događaja na području Srbije, Kosova i posebice Bosne i Hercegovine koja je trenutno, na žalost, izvan fokusa međunarodne zajednice i zbog toga u stanju "iščekivanja", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazivši nadu da će se to uskoro promijeniti kako bi se i tamo počeli rješavati nagomilani problemi.

Author: Ured predsjednika Sabora