Predsjednik Sabora Boris Šprem primio ruskog veleposlanika Roberta Markarjana

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Ruske Federacije Roberta Markarjana, tijekom kojega je istaknuta obostrana želja za daljnjim unaprjeđenjem inače prijateljskih bilateralnih odnosa, a naglasak je stavljen na gospodarstvo i energetiku.

Čestitavši predsjedniku Sabora na izboru na dužnost predsjednika hrvatskog parlamenta ruski je veleposlanik kazao kako Rusija Hrvatsku smatra prijateljskom zemljom s kojom želi razvijati uzajamne odnose na svim područjima, te je izrazio optimizam u tom pogledu. Istaknuo je i važnost parlamentarne suradnje izrazivši očekivanje da će se ona intenzivirati u predstojećem razdoblju.

Predsjednik Sabora je kazao kako je ovo prilika za obnovu i učvršćenje bilateralnih odnosa s obzirom na to da su i Hrvatska i Rusija nedavno provele parlamentarne izbore. Predsjednika Državne dume Sergeja Nariškina je pozvao u posjet Hrvatskoj te je veleposlaniku Markarjanu potvrdio da će i u ovom sazivu Hrvatskoga sabora biti osnovana skupina hrvatsko-ruskog prijateljstva, pa će se obnoviti suradnja i na tom području.

Obostrano je zaključeno da treba unaprijediti odnose Hrvatske i Rusije na području gospodarstva i energetike. „Zajednički ćemo uklanjati prepreke koje bi se mogle pojaviti na putu našoj gospodarskoj suradnji i vjerujem da ćemo uspjeti u tome“, kazao je predsjednik Šprem.

U razgovoru je istaknuta i suradnja dvije države koja teži osiguranju europske i globalne sigurnosti.

Author: Ured predsjednika Sabora