Predsjednik Sabora Josip Leko susreo se s alkarima na Markovu trgu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko susreo se danas na Trgu sv. Marka sa sinjskim alkarima i alkarskim momcima koje je predvodio alkarski vojvoda Ante Vučić. Predsjednik Sabora u pratnji vojvode Vučića izvršio je smotru alkarske postrojbe i primio prijavak. 

Sinjska alka, tradicionalna manifestacija pod zaštitom UNESCO-a, u povodu obilježavanja njezine 300. obljetnice predstavljena je danas građanima Zagreba i brojnim turistima na više gradskih lokacija. 

Današnji posjet alkara Zagrebu prva je u nizu planiranih manifestacija kojima će se ove i sljedeće godine obilježiti velika obljetnica trčanja Alke, pobjede Sinjana nad nadmoćnijom osmanlijskom vojskom te isto toliko godina štovanja Gospe Sinjske. Hrvatski sabor bit će pokrovitelj 300. Sinjske alke koja će se održati 2015. godine. 

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti Sinjska je alka 1979. godine po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 15. studenoga 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. 
 

Author: Služba za medije/Hina