Čestitka predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa u povodu Dana neovisnosti

Zagreb – U povodu predstojećeg Dana neovisnosti koji se obilježava 8. listopada 2007. predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je svim građanima Republike Hrvatske poruku sljedećeg sadržaja:

"Obilježavajući državni blagdan Dan neovisnosti, Hrvatska se s ponosom prisjeća 8. listopada 1991. godine, jednog od najznačajnijih datuma iz svoje povijesti, kada je ostvaren višestoljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj, suverenoj i neovisnoj državi.

U presudnim trenucima za opstojnost hrvatskog naroda, Hrvatski sabor je konačno i neopozivo raskinuo državnopravne veze s bivšim jugoslavenskim republikama i utvrdio da se Jugoslavija raspala.

U povijesti moderne hrvatske državnosti, odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991., kojom su udareni temelji samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj, ima iznimno i dalekosežno značenje. Ova politička odluka, u jeku najžešće oružane agresije Srbije i tzv. JNA na Hrvatsku, saživjela je zahvaljujući žrtvi i životima hrvatskih branitelja i konačnoj pobjedi u pravednom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Stoga, na današnji dan duboko se poklonimo svima koji su dali živote za samostalnu i demokratsku Hrvatsku. Budimo trajno zahvalni svim hrvatskim građanima, hrvatskim braniteljima, koji su herojski oslobodivši Hrvatsku, osigurali nama i budućim generacijama slobodan i miran život u vlastitoj državi. Svjesni njihovog nemjerljivog doprinosa, imamo trajnu obvezu i odgovornost, čuvati vrijednosti i istinu o Domovinskom ratu, tom najsvjetlijem razdoblju hrvatske povijesti iz kojega je izrasla slobodna, suverena i neovisna Hrvatska. Odlučnost i hrabrost hrvatskog čovjeka koji je obranu Domovine prihvatio kao časnu i uzvišenu zadaću, ostaje nam trajnim nadahnućem, putokazom i obvezom u izgradnji Hrvatske ponosnih i zadovoljnih građana. Današnji dan je prigoda da se prisjetimo i odamo zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, pod čijim je vodstvom, zajedno s tadašnjim hrvatskim političkim čelništvom, stvorena demokratska Hrvatska.

U proteklim godinama Hrvatska je ostvarila visoke demokratske standarde i vrijedna postignuća na mnogim područjima. Uz stabilno gospodarstvo koje bilježi stalan rast i uzlazni trend industrijske proizvodnje, zamjetan porast broja zaposlenih i poboljšanje materijalnog položaja i socijalne sigurnosti hrvatskih građana, ostvaruju se mjere ekonomske politike koje jamče prijeko potreban ravnomjeran razvitak svih dijelova Hrvatske. U međunarodnim odnosima Hrvatska je uvažena kao cijenjen subjekt, spreman pružiti pomoć u postizanju stabilnosti i mira u svijetu, dok se zahvaljujući postignutim rezultatima nalazi pred vratima EU i NATO-saveza.

U uvjerenju da je potrebno nastaviti s reformskim projektima isključivo radi nas samih kako bi što prije postigli željeni životni standard za sve hrvatske građane, svim građanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan – Dan neovisnosti."
 

Author: Ured predsjednika Sabora