Leko: dvodnevni posjet BiH bio je plodonosan

Orašje - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u utorak je svoj dvodnevni boravak u Bosni i Hercegovini, u sklopu kojeg je posjetio područja Tuzle, Distrikta Brčko, Odžaka, Domaljevac-Šamca i Orašja, ocijenio plodonosnim. 

- Ovaj je posjet sa stajališta Hrvatskoga sabora bio zanimljiv, plodonosan i instruktivan, a nadam se da su i kolege u BiH zadovoljni našim principijelnim stajalištima o dobrosusjedskim, prijateljskim i partnerskim odnosima i da ćemo tako i nastaviti, rekao je Leko u Orašju novinarima nakon sastanka s lokalnim dužnosnicima. 

Po njegovu tumačenju Hrvatska i BiH imaju iste interese kada je riječ o približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u. - Hrvatska podupire takvu politiku BiH jer je to i u interesu RH, prema mjerilima i standardima koji vrijede za sve zemlje Europske unije, dodao je Leko. 

On je izvijestio kako je za dvodnevnog boravka u BiH sa svojim domaćinima razgovarao o svim načinima suradnje te da je u tim razgovorima vrlo često isticana važnost izgradnje koridora VC i mosta preko Save kod Odžaka, a da to podupire i Republika Hrvatska. - U razgovorima su često isticani trajni problemi vezani za  Posavinu (bosansku) posebno kada je riječ o poplavi koja je drastično pogodila dio Posavine u BiH, kazao je Leko napomenuvši kako je tim područjima potrebna pomoć BiH, međunarodne zajednice i Hrvatske. 

Istaknuo je kako će Hrvatska nastojati i u Europskoj uniji, odnosno na skorašnjem sastanku Dunavske incijative u Budimpešti, upoznati predstavnike Europske unije sa situacijom u BiH, Republici Hrvatskoj i Srbiji nakon nedavnih poplava, kako bi se na njih ubuduće moglo preventivno djelovati. Leko je također rekao kako su danas u Bosanskoj Posavini boravili i predstavnici triju tvrtki iz Republike Hrvatske: Podravke, Vindije i TDR-a. - Oni su najavili vrlo ozbiljne i konkretne razgovore kako bi sve tri tvrtke našle svoj interes u BiH i području Posavine i u tom smislu gdje žele investirati, raditi i proizvoditi, kazao je Leko. (Hina)
 

Author: Hina