Predsjednik Sabora na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata

Oslo - Europa je suočena s mnogim teškim izazovima: milijunima nezaposlenih, kršenjem ljudskih prava na dijelovima kontinenta, teškim kršenjem međunarodnog prava i oružanim sukobima koji nanose patnje civilima, posebice u Ukrajini, rečeno je na otvaranju Europske konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe (ECPP) u Oslu u četvrtak. 

Na dvodnevnoj konferenciji nazoče predsjednici parlamenata VE-a, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i predsjednici parlamenata susjednih zemalja i zemalja promatrača.

-Dijelimo iste vizije za napredni, dinamični i demokratski europski kontinent, ali smo također suočeni s istim izazovima. Iako smo svjedočili velikom napretku od pada Berlinskog zida – razdobljima velikog gospodarskog razvoja, demokratizacije i otvorenijih društava – nad obzorom su se nadvili tamni oblaci, rekao je u svom uvodnom govoru predsjednik norveškog parlamenta Olemic Thommessen. -Milijuni naših građana su nezaposleni... Stanje ljudskih prava na dijelovima našeg kontinenta nije u skladu sa standardima na koje smo se obvezali. Oružani sukobi nanose patnje civilima i stvaraju napetosti između zemalja koje bi trebale biti bliski partneri. Čak smo suočeni s teškim kršenjima međunarodnih prava kada je jedna europska država silom anektirala dio susjedne zemlje, rekao je Thommessen, očito misleći na rusku aneksiju ukrajinskog Krima. Prema njegovim riječima ova je konferencija izvrsna prilika za dijalog i razmjenu mišljenja, ali je također jedinstvena arena u kojoj svi nazočni dijele zajednički cilj jačanja načela i vrijednosti Vijeća Europe: poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi, demokracije i obrane vladavine zakona bez obzira na rasu, vjeru ili spol.

-Suočeni smo s krizom suvereniteta i sigurnosti u Europi. Ne mogu umanjiti opasnosti koje vidim u sukobu koji se razvija u Ukrajini i umiješanosti Rusije, uključujući njezinu aneksiju Krima koja je neprihvatljiva, rekla je predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) Anne Brasauer u svom uvodnom govoru. -Događaji u Ukrajini i drugim dijelovima Europe neki su od najozbiljnijih izazova s kojima je suočena Europa od Hladnog rata, istaknula je. Predsjednica PACE-a kazala je da je ove godine Oslo izabran za domaćina konferencije jer Norveška slavi dvjestotu godišnjicu svog ustava.

Na konferenciji će raspravljati o ustavnim pravima i slobodama, suverenitetu i sigurnosti u Europi te jačanju demokracije. 

Prva konferencija ECPP-a održana je 1975. i otad se održava svake dvije godine, i to naizmjence u Strasbourgu i nekoj od prijestolnica zemalja članica Vijeća Europe.  
 

Author: Hina