Predsjednik Sabora Boris Šprem razgovarao s makedonskim državnim čelnicima

Skoplje - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem s izaslanstvom razgovarao je danas poslijepodne u Skoplju s premijerom Nikolom Gruevskim te s predsjednikom Makedonije Gjorgijem Ivanovom o suradnji dviju država, osobito gospodarskoj, te o eurointegracijskim iskustvima, NATO-savezu i odnosima u regiji.

"Sastanak s makedonskim premijerom protekao je u prijateljskom ozračju. Osim suradnje na približavanju euroatlantskim integracijama i neupitne potpore Hrvatske u približavanju Makedonije Europskoj uniji, razgovarali smo o intenziviranju gospodarskih odnosa i povećanju gospodarske razmjene dviju zemalja koja je sada dvjestotinjak milijuna eura", rekao je predsjednik Šprem za Hinu nakon popodnevnih sastanaka. Dodao je kako su tijekom razgovora istaknuli potrebu osnutka zajedničkoga međudržavnog tijela koje bi bilo usmjereno prema stvaranju povoljnijih uvjeta za povećanje međusobne gospodarske razmjene. Izražena je i želja da se povećaju izravna ulaganja hrvatskih tvrtki u Makedoniji i makedonskih u Hrvatskoj. U iznimno prijateljskom razgovoru s predsjednikom Makedonije Gjorgijem Ivanovom, koji je trajao dvostruko dulje od predviđenoga, predsjednik Sabora Šprem izrazio je nadu da će Makedonija i Grčka riješiti spor o imenu zemlje.

Makedonski predsjednik istaknuo je, govoreći o političkom stanju u Makedoniji, da će približavanje Europskoj uniji vjerojatno riješiti mnoge domaće probleme. Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i s predsjednikom Parlamentarne grupe Sobranja Republike Makedonije za suradnju s Hrvatskim saborom Fijatom Canoskim. Razgovori o međuparlamentarnoj suradnji nastavit će se u četvrtak u Ohridu na sastanku s Fijatom Canoskim i potpredsjednicom Sobranja Svetlanom Jakimovskom. (Hina)

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina