Leko i Zhang za jaču suradnju Hrvatske i Kine

Zagreb/Peking – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji s političkim i gospodarskim izaslanstvom boravi u službenom posjetu Kini, sastao se s čelnikom Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom u Pekingu. 

Predsjedavajući Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Zhang naglasio je da je između dvije zemlje produbljeno političko povjerenje, međusobno poštovanje i razumijevanje o pitanjima koje obje države smatraju važnima, javlja kineska novinska agencija Xinhua. Iznimnim je ocijenio napredak u suradnji na području trgovine, gospodarstva, znanosti, obrazovanja i poljoprivrede kao i blisku komunikaciju u međunarodnim i multilateralnim pitanjima. Budući da će se iduće godine obilježiti deseta godišnjica kinesko-hrvatskog partnerstva, Zhang je pozvao da dvije zemlje dobru političku suradnju ojačaju i na gospodarskom planu naglasivši potrebu da se utvrde područja u kojima se poslovne potrebe i interesi Kine i Hrvatske poklapaju. 

Zhang je također pozvao Hrvatsku da iskoristi priliku sve veće suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. Predložio je jaču parlamentarnu suradnju posebice u razmjeni iskustava u zakonodavstvu, izgradnji otvorene ekonomije i jačanju društvene stabilnosti. -Dva parlamenta trebala bi unaprijediti međusobno razumijevanje kineskog i hrvatskog naroda, promicati bilateralnu suradnju u obrazovanju, turizmu, razmjeni stručnih kadrova te stvoriti političko, zakonodavno i društveno okruženje za suradnju, istaknuo je Zhang. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire politiku jedne Kine te da tu državu smatra pouzdanim prijateljem. -Hrvatski sabor surađivat će sa Svekineskim narodnim kongresom kako bi se potaknule promjene na svim razinama i potaknula produktivnija suradnja na svim područjima, naglasio je Leko.

Leko je u četverodnevnom službenom posjetu Narodnoj Republici Kini, u sklopu kojeg se u četvrtak sastao i s kineskim premijerom Lijem. Sa saborskim i gospodarskim izaslanstvom u nedjelju putuje u službeni posjet Republici Koreji.
 

Author: Ured predsjednika Sabora