Predsjednik Sabora Boris Šprem sastao se s povjerenikom za ljudska prava Vijeća Europe Thomasom Hammarbergom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem sastao se danas s povjerenikom za ljudska prava Vijeća Europe Thomasom Hammarbergom.

Hrvatska je članicom Vijeća Europe postala prije petnaest godina, a u to vrijeme članstvo nam je bilo od neprocjenjive važnosti. Bio je to dokaz da Hrvatska poštuje međunarodne standarde na području ljudskih prava i da je naša zemlja vjerodostojan član međunarodne zajednice, istaknuo je predsjednik Sabora na početku susreta. Hrvatska je danas aktivna članica Vijeća Europe, konstruktivno sudjeluje u njegovim programima i aktivnostima te se nastoji profilirati u određenim specifičnim tematskim područjima, dodao je Šprem. Šprem je izvijestio Hammarberga kako je Hrvatski sabor nedavno jednoglasno ratificirao Sporazum o pristupanju Europskoj uniji, naglasivši kako je cjelokupan proces hrvatskog pristupanja Uniji jednim dijelom bio povezan i s usvajanjem najviših standarda poštivanja ljudskih prava.

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, koji Zagreb posjećuje u okviru regionalne turneje po zemljama bivše Jugoslavije, pohvalno je ocijenio aktivan i stručan doprinos hrvatskih predstavnika u tijelima Vijeća Europe, poput GRECO-a i Odbora ministara za djecu. Nakon Sarajeva i Beograda u Zagreb dolazimo kako bismo promovirali dokument Poslijeratna pravda i trajni mir na području bivše Jugoslavije. Cilj je dokumenta očuvanje i razvoj mira u regiji, izvijestio je Hammarberg te dodao kako navedeni dokument obrađuje problematiku procesuiranja ratnih zločina i zaštite svjedoka, nadoknade za sve ratne žrtve, povratka raseljenih osoba te još uvijek velikog broja nestalih osoba. Nadamo se uspostavi dijaloga o tom dokumentu jer smatramo da je proces pomirenja na ovim prostorima vrlo važan za utvrđivanje temeljnih povijesnih činjenica, istaknuo je Hammarberg. Ujedno je izrazio nadu kako se prošlost više neće ponoviti.

Sastanku je uz Hammarberga prisustvovao i novoizabrani povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks koji na dužnost stupa 1. travnja ove godine.

Author: Ured predsjednika Sabora