Predsjednik Sabora Boris Šprem primio španjolskog veleposlanika – ratifikacija hrvatskog Pristupnog ugovora očekuje se najesen

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske Rodriga Aguirru de Cárcera.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Španjolske odlični su i bez otvorenih pitanja. U prilog tomu govori i uspješna suradnja tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te činjenica da je Španjolska Hrvatskoj za vrijeme svog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2010. godine dala odlučujući poticaj otvaranjem svih preostalih pregovaračkih poglavlja te time omogućila zatvaranje pregovora u lipnju 2011. godine, zajednička je ocjena predsjednika Sabora i španjolskog veleposlanika.

O pitanju ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, Šprem je izrazio želju Hrvatske da se ona i u preostalim dvadeset dvjema zemljama, uključujući Španjolsku, provede nesmetano i u što skorijem vremenu. Izvijestivši Šprema da su i u Španjolskoj započele pripreme za postupak ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora, Aguirre de Cárcer procijenio je kako bi taj postupak s obzirom na nešto složeniju proceduru mogao biti dovršen u listopadu ili studenom ove godine.

Šprem je izrazio zadovoljstvo time što španjolska Agencija za zaštitu podataka trenutačno u Hrvatskoj provodi twinning-projekt „Jačanje kapaciteta Hrvatske agencije za zaštitu osobnih podataka“ koji financira Europska unija. Raduje nas dobra međuparlamentarna suradnja radi jačanja bilateralnih odnosa, ali i sve bolja suradnja naših oružanih snaga. Izvrsna je i suradnja u mirovnim misijama diljem svijeta te u međunarodnim organizacijama, istaknuo je Šprem. Dodao je kako Hrvatska s veseljem bilježi porast dolazaka španjolskih turista u Hrvatsku proteklih godina, s obzirom na to da Hrvatska ima izrazit interes za jačanjem suradnje na području turizma.

Author: Ured predsjednika Sabora